Mer stadsodling i Malmös parker

I Malmö är det lika självklart att odla i parker som att promenera. Visionen slås fast i en strategi för stadsodling på allmän plats som antogs av tekniska nämnden på onsdagen. I strategin utreds förutsättningarna för Malmöborna att odla i stadens offentliga parker, det som i plansammanhang går under benämningen allmän platsmark.

Stadsodling i Enskifteshagen

Stadsodling kan jämföras med engagemang i idrottsföreningar, matlag, studiecirklar och intresseföreningar, som traditionellt har varit viktiga byggstenar i samhället och skapat sammanhang i kvarter och bostadsområden. Stadsodling bygger på liknande principer och tar vara på engagemang som finns för utemiljön nära hemmet. Det leder till långsiktig social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet – förutom att vi också får en grönare stad.

Strategin tittar på möjligheterna att uppmuntra stadsodlingen i Malmö genom att stötta pågående projekt, peka ut platser i staden som lämpar sig för permanent respektive tillfällig odling och etablera stadsdelsträdgårdar.

Idag pågår stadsodling på elva platser i staden, där Gatukontoret är inblandat i någon form. Sju av dem bedöms vara eller kunna utvecklas till stadsdelsträdgårdar: Slottsträdgården, Terrasserna i Lindängelund, Folkets park, Enskifteshagen, Hyllie, Beijers park och Ögårdsparken.

– Stadsodling ger möjlighet att utveckla en känsla för naturen och det ekologiska systemet även om man bor i en stad och för Malmös barn att lära sig mer om var maten kommer ifrån, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Pressmeddelande 14 december 2016 – Malmö stad, mynewsdesk →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.