aquaponics sallad

Inbjudan till Aquaponics Workshop 15 maj

Grönsakslandet Malmö bjuder in till en intressant workshop och studiebesök om aquaponics hos Louise Lundberg.

Anmälan till helen.nilsson2 [at] malmo.se

Aquaponics workshop/studiebesök

Torsdag 15 maj, kl 14-19
Hemma hos Louise Lundgren i Askeröd

Kom och lära dig mer om aquaponics, titta på Louise olika system och prova på att designa ett aquaponicssystem. Vi kör från Malmö kl 14 och är tillbaka ca kl 19. Vi bjuder på en matig fika. Antalet platser är begränsade så anmäl ditt intresse så snart som möjligt till helen.nilsson2 [at] malmo.se

Först till kvarn!

Välkommen önskar Grönsakslandet Malmö

En digital mötesplats formas – var med och påverka hur den ska se ut!

Inom projektet Grönsakslandet Malmö jobbar vi just nu med att skapa en digital plattform som vi hoppas ska möta behovet av en mötesplats på nätet för odlingsaktörer, matproducenter, ekobutiker och cafér, medvetna konsumenter och andra intresserade. 

Vi är såklart väldigt nyfikna på hur plattformen upplevs av användarna och vilka önskemål som finns kring funktioner och design. Vi vill därför bjuda in dig till en test- och feedbackworkshop. Det är väldigt värdefullt att få flera ögon på detta så vi hoppas att du kan komma. 

Välkommen den 10 mars kl 17-19. Sofielunds folketshus, Rolfsgatan 16.
Du får gärna ta med dig din bärbara dator, men kom även om du inte skulle ha möjlighet att ta med dator. Internet finns. 

Vi bjuder på matig vegetarisk paj om du anmäler dig senast dagen innan.
Anmäl dig till emma@gronsakslandetmalmo.se

Vänligen, 
Grönsakslandet

Videosändning från seminariet om MinFarm.se

Genom minfarm.se skapas direktkontakt mellan konsumenter och lokala lantbrukare. Anna & Stephen Lynam som ligger bakom initiativet kom till Malmö för att berätta om hur det fungerar. 2013 har de testat verktyget i Jämtland, nu står Västerbotten på tur och de hoppas att fler delar av landet kan involveras.

Se sändningen från 30 januari, ljudet fungerar från 6:00 minuter in:

Inbjudan: Entreprenörslunch – MinFarm.se

minfarm_lunch

Entreprenörslunch med Anna Lynam & Stephen Lynam – MinFarm, direktkontakt online mellan konsumenter och lokala bönder

”Bygg din farm” online och få hem lokalproducerad mat? Ja, det är vad som under 2013 har testats i Jämtland, med ett lekfullt grafiskt tilltal online, mixat med direkta möten mellan konsumenter och bönder.

TID 30 januari, 11.30-13.30
PLATS
Glokala Folkhögskolan/Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 16, Malmö
PROGRAM

11:30 Lunch – vi bjuder på soppa hos Världshus Marilú i Sofielunds Folkets Hus
12.15 MinFarm – Anna Lynam & Stephen Lynam berättar om utvecklingen av minfarm.se
+ tid för samtal & diskussion
(Föreläsningen och samtalet hålls på engelska)

ANMÄLAN senast 28 januari till august [at] glokala.se

Välkommen!

Mer om initiativet:
Under 2013 sjösattes en första testversion av Minfarm, ett pilotprojekt som har involverat ett kollektiv av åtta bönder och tio kunder i Jämtland. I början av april beställde kunderna grödor och djur genom “Bygg din farm” på minfarm.se, och under sommaren har de kunnat följa arbetet på gårdarna på nätet samt under besöksdagar då bönderna öppnat upp sina gårdar. I slutet av september skedde skördefesten då kunder och bönder möttes upp och varorna överlämnades. För 2014 är planen att fortsätta i större skala i Jämtland och att utöka till Västerbotten.

Föreläsningen och samtalet hålls på engelska.

Läs mer: http://www.minfarm.se
http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.6554825-narkontakt-med-bonden-saljer-bra

Arrangörer: Grönsakslandet Malmö, Glokala Folkhögskolan, Centrum för Publikt Entreprenörskap, Malmö högskola / Urbana studier
Facebook-event

Välkommen till höstens workshops!

ladda ner inbjudan här

aquaponics salladAquaponics

Var: SEA-U Marint Kunskapscenter, Skeppsbron 10, Malmö
När: torsdag 7 november 17:30-20:30 (anmäl senast 1 november)
Vad: Kom och blir inspirerad av Louise Lundberg i det spännande ämnet aquaponics. Workshopen är teoretisk och en bra grund om du sedan vill gå vidare och bygga ett aquaponicssystem själv.

Har du en idé som du vill utveckla vidare?

bildBusinessModelCanvasVar: Sofielund Folkets Hus, Rolfsgatan 16, Malmö
När: tisdag 26 november 17:30 – 20:30 (anmäl senast 20 november)
Vad: Hannes van Lunteren från TransforMat kommer för att guida oss i Business model canvas. Vilka egenskaper har din idé, din produkt? Vem är egentligen din kund och vad har de för behov? Business model canvas är ett praktiskt och dynamiskt verktyg för att skapa och utveckla en hållbar affärsmodell av din idé. TransforMat har stor erfarenhet av att rådge småskaliga livsmedelsproducenter. Ta med din idé så får du hjälp att jobba praktiskt med den under workshopen.

Kostnad: Båda workshoparna är gratis. Vi bjuder på fika.
Anmäl ditt deltagande till Helen Nilsson: helen.nilsson2@malmo.se

Nyhetsbrev # 4 Grönsakslandet

Välkommen till det fjärde nyhetsbrevet i vårt Leaderprojekt Grönsakslandet Malmö!

En skön sommar ligger bakom oss och höstkylan har åter strömmat in över Skåne. Grönsakslandet har haft semesterpaus och är såklart tillbaka nu lagom till den hektiska skördetiden. Men alla har inte haft semester. Två av projekten som Grönsakslandet stöttar har haft full fart under sommaren.

AlmvikCharlotte

Almviks 4H-gård i Malmö har Charlotte Nycander med flera testat hur odling kan platsa i 4H’s tänk och hur hållbarhetstänket kan främjas. Odlingarna har gått ganska bra med flera nyfikna besökare som stuckit händerna i jorden, skördat och smakat på grödorna. ”Jag har lärt mig massor av de utmaningar som samarbetet inneburit”, säger Charlotte som nu går vidare till andra odlingsäventyr. Odlingarna finns kvar på 4H gården så passa på att besöka den med odlingsintresserade barn!

BildMalmöÄrtorFörsäljning
Ärtodlarna som vi berättade om i senaste nyhetsbrevet fick en fin skörd och kunde sälja sina söta Malmöärtor bland annat på fiket/butiken Green Queen i Malmö i augusti.

ÄppelknyckarebildÄppelknyckarmustFlaska

Lokalproducerad äppelmust!

”Har du alltid undrat hur grannens äpplen smakar?” undrar äppelknyckarna Helena, Martin och Annie som är ännu en arbetsgrupp inom Grönsakslandet. Trädgårdar runt om i Malmö svämmar just nu över av mogna äpplen som ingen tar hand om och det vill föreningen Ätbar stad ta vara på. De har startat Äppelknyckarmust. Med cykelkärror samlar de in äpplen som skänks från trädgårdsägare runt om i Malmö som är glada att bli av med dem. Sen pressas musten för hand, pastöriseras, paketeras och säljs.

Som tack för äpplena får du en flaska nypressad lokalproducerad must. Kul idé! Läs mer på deras hemsida. Vill du vara med och pressa must? Gå med i facebookgruppen.

En lokal marknad för stadsbönder och stadsodlare?

Den 22 september kl 12-15 är Grönsakslandet med och arrangerar en Skördefest tillsammans med Ronnebygatans Ekolivs och ABF. Ekolivs pallkragar ska skördas och förberedas inför vintern och stadsodlare bjuds in att sälja, byta eller ge bort sin skörd. Är det månne tro Malmös första Stadsbondens marknad vi kommer vara med om? Det blir definitivt inte den sista i alla fall. Se mer info här. Välkomna!

Missa inte heller Bondens egen marknad på Drottningtorget. Varje lördag fram t.o.m 12 okt säljer Skånska bönder sina närproducerade och nyskördade varor. Titta här för mer info. Även Drömmarnas hus i Rosengård har skördefest, den 29 sept. Fler skördefester som vi missat att annonsera om? Tipsa på Grönsakslandet Malmös facebooksida.

Höstens workshop

I höst kommer Grönsakslandet att erbjuda två workshops. Efter önskemål kommer en av workshoparna att handla om Aquaponics och den andra om marknadsföring. De blir på kvällstid en vardag i november. Mer information om datum och hur du gör för att anmäla dig kommer vi att maila ut och lägga upp på Grönsakslandets hemsida och facebooksida. Håll utkik!

Nyhetsbrev # 3

Nyhetsbrev # 3 Grönsakslandet Malmö

Välkommen till det tredje nyhetsbrevet i vårt Leader projekt Grönsakslandet Malmö!

Martin JordfräsSommaren är redan här och i Grönsakslandet Malmö händer det många spännande saker! Vi har redan hjälpt tre Malmöbor att förverkliga deras dröm om att odla ärter för att sälja som snacks, som man gör i Danmark.

Projektet heter Malmöärtor och började nu under våren med projektet att odla ärter för hungriga malmöbor! Titta gärna på deras facebooksida för att följa hur ärtorna växer! På bilderna till vänster Förberedelse inför såddser du projektmedlemmarna i hårt arbete. Här fräses och förbereds jorden för att skapa en bra odlingsmiljö för ärtorna.

Senaste uppdateringen är att små plantor har börjat synas och än så länge har de lyckats hålla hungriga fåglar ifrån de må bladen. Lycka till med er odling!

 

Vad mer händer i Grönsakslandet Malmö just nu?

Det har varit en aktiv vår med många nya kontakter och många träffar över kaffe där vi har kunnat berätta om Grönsakslandet Malmö. Den första workshopen hölls i början av juni där Caroline Elmstedt, Livsmedelsinspektör från Miljöförvaltningen, höll i en workshop om säkert livsmedelshantering. Många intressenter kom och lyssnade när Caroline gick igenom regelverken som gäller för säker hantering av mat, hur märkningen ska ske och vad man bör tänka på när man planera att starta en verksamhet. En väldigt givande kväll som verkligen var uppskattade av alla. Och Caroline lyckades svara på alla frågorna som ställdes. Workshopen blev en stor succé och fler

IMG_4636workshops är planerade till hösten, bl.a. i marknadsföring av livsmedelsprodukter och den spännande odlingstekniken

aquaponics, så håll utkik efter inbjudarna till hösten.

 

 

 

Funderar även du på om ditt odlingsintresse kan bli mer än en hobby? Vill du undersöka möjligheten att syssla med hållbar verksamhet på heltid? Vi kan hjälpa dig att komma igång genom att knyta kontakter till markägare, erbjuda studiebesök, praktikplatser och mentorer.

Eller är du jordbrukare/markägare och nyfiken på att få kontakt med odlingskunniga stadsbor? Kan du erbjuda mark att arrendera, studiebesök, praktikplats eller vara mentor?

Hör av dig till Grönsakslandet!

En digital mötesplats för odlingsmalmö

Arbetet pågår för fullt med utvecklingen av den digitala plattformen som vi hoppas kan vara på plats under hösten. Mer information kommer med nästa nyhetsbrev efter sommaren!

Gillar oss på facebook!

Grönsakslandet vill gärna sprida inspiration om odlingsmöjligheter. På vår facebooksida tipsar vi om spännande projekt och evenemang i Malmö, Sverige och omvärlden. Tex Sweden urban farms och bi urban i Stockholm. Tipsa oss gärna om spännande odlingsprojekt i värden så kan vi tipsa vidare. Kolla in vår facebook-sida och tryck på gilla!

Malmö, juni 2013

// Emma, Helen och Nette emma@gronsakslandetmalmo.se, tel: 076-184 32 13 helen.nilsson2@malmo.se nette.sjogren@studieframjandet.se