Handla

Handla stadsodlat och närodlat

Vill du köpa närodlat? Stadsodlare i Malmö säljer via reko-ring, andelsjordbruk, marknader och butiker.

REKO-ring

Andelsjordbruk (CSA)

Marknader

Butiker

Local Food Nodes

 

Reko-ring

Beställ stadsodlade grödor på facebook! REKO-ringar är ett begrepp som snabbt sprider sig runt om i Sverige. Namnet står för ”rejäl konsumtion” och är en avtalsmodell för handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter. Handeln sköts genom slutna Facebook-grupper och utlämningen av varorna sker under en timma på en angiven plats där producenter och konsumenter möts.

REKO-ring Malmö

Vill du köpa grödor direkt från småskaliga, lokala odlare genom att beställa på facebook, swisha, och sedan hämta ut din påse vid Kommendanthuset? Facebookgruppen REKO-ring Malmö fungerar då som plattform där varor förhandsbeställs innan konsumenter och producenter träffas för samordnad varuutlämning. REKO-ring Malmö  startade i maj 2017. Gå in och bli medlem direkt!

Klicka dig in på:
REKO-ring Malmö på Facebook

CSA – Community Supported Agriculture

Andelsjordbruk eller CSA (Community Supported Agriculture) är en företagsmodell som är vanlig i flera delar av världen. Syftet är att behålla småskalig och lokal produktion genom att konsument och producent upprättar ett direktavtal som gynnar båda parter. Konsumenten köper en del i årets produktion, betalar i förväg för sin andel och får sedan regelbundna (ofta veckovisa) leveranser under säsong. Att dela på skörden med dess risker och belöningar ger producenten en tryggad avsättning och konsumenten närproducerade färska grönsaker.

Hemmaodlat CSA

Med hjälp av Aquaponics odlas grönsaker inomhus mitt i Malmö. Varje vecka hämtar den som är andelsägare en stor kasse med nyskördade och näringsrika grönsaker direkt från  stadsodlingen på Augustenborgs torg.

Klicka dig in på:
Hemmaodlats hemsida

Marknader

Bondens egen marknad

Boem_RGB

På våren och hösten finns det en marknadsplats för de lokala bönderna att sälja sina varor till Malmöbor på Drottningtorget, kolla rikssidan för mer information.

Klicka dig in på:
bondensegen.com

Butiker

Här presenterar vi några butiker som säljer stadsodlade grönsaker.
Fråga din lokala handlare om möjligheten att köpa in mer närproducerade grönsaker och frukt. Tipsa oss om du saknar en butik här på sidan.

Ekolivs

IMAG1283

Ekolivs (Ronnebygatan 1) är en kooperativ butik som drivs ideellt. Under säsong säljs stadsodlade grönsaker.

Klicka dig in på:
ekolivs.se

Gram

Gram (Mäster Danielsgatan 3) är en förpackningsfri butik med varor i lösvikt. Stadsodlade grönsaker säljs under säsong.

Klicka dig in på:
grammalmo.se

Local Food Nodes

Local Food nodes är ett digitalt verktyg för att hitta lokalproducerad mat och köpa direkt från producenterna. Skapa ett användarkonto, hitta lokala utlämningsplatser som passar dig och börja botanisera bland tillgänglig mat. Förboka sedan mat direkt från dina lokala producenter och hämta upp den på givna tider och platser.

Klicka dig in på:
localfoodnodes.org


Tipsa oss gärna om fler sätt att handla stadsodlat och närodlat, skriv till: info[at]stadsodlingmalmo.se