Handla

Handla stadsodlat och närodlat

Vill du köpa närodlat? Stadsodlare i Malmö säljer via reko-ring, andelsjordbruk, marknader och butiker.

 

REKO-ring

CSA

Marknader

Livsmedelsaffärer

Local Food Nodes

 

 

 

 

Reko-ring

Beställ stadsodlade grödor på facebook! REKO-ringar är ett begrepp som snabbt sprider sig runt om i Sverige. Namnet står för ”rejäl konsumtion” och är en avtalsmodell för handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter. Handeln sköts genom slutna Facebook-grupper och utlämningen av varorna sker under en timma på en angiven plats där producenter och konsumenter möts.

 

REKO-ring Malmö

Vill du köpa grödor direkt från småskaliga, lokala odlare genom att beställa på facebook, swisha, och sedan hämta ut din påse vid Kommendanthuset? Facebookgruppen REKO-ring Malmö fungerar då som plattform där varor förhandsbeställs innan konsumenter och producenter träffas för samordnad varuutlämning. REKO-ring Malmö är startade i maj 2017 men har redan närmare 3000 medlemmar. Gå in och bli medlem direkt!

Klicka dig in på:
REKO-ring Malmö på Facebook

CSA – Community Supported Agriculture

Andelsjordbruk eller CSA (Community Supported Agriculture) är en företagsmodell som är vanlig i flera delar av världen. Syftet är att behålla småskalig och lokal produktion genom att konsument och producent upprättar ett direktavtal som gynnar båda parter. Konsumenten köper en del i årets produktion, betalar i förväg för sin andel och får sedan regelbundna (ofta veckovisa) leveranser under säsong. Att dela på skörden med dess risker och belöningar ger producenten en tryggad avsättning och konsumenten närproducerade färska grönsaker.

Happy Onion Farm CSA

Happy Onion Farm erbjuder möjligheten att bli andelsägare. Under odlingsåret (ungefär juni-november) får andelsägarna färska grönsaker och örter som odlats enligt ekologiska principer i Malmö. Happy Onion Farm är ett urbant odlingsföretag i Malmö som odlar grönsaker enligt ekologiska principer på 2250 kvm i Västra Skrävlinge.

Klicka dig in på:
Happy Onion Farm på facebook

 

Hemmaodlat CSA

Med hjälp av Aquaponics odlas grönsaker inomhus mitt i Malmö. Varje vecka hämtar den som är andelsägare en stor kasse med nyskördade och näringsrika grönsaker direkt från  stadsodlingen på Augustenborgs torg.

Klicka dig in på:
Hemmaodlats hemsida

 

 

 

 

 

 

Marknader

Bondens egen marknad

Boem_RGB
På våren och hösten finns det en marknadsplats för de lokala bönderna att sälja sina varor till Malmöbor på Drottningstorget, kolla rikssidan för mer information.

Klicka dig in på:
bondensegen.com

 

 

 

 

 

 

Livsmedelsaffärer

IMAG1283

Ronnebygatans Ekolivs (Ronnebygatan 1) är en medlemsförening som sköts helt ideellt av föreningens medlemmar. Föreningens syfte är att ge medlemmarna inflytande över inköp och pris på i första hand ekologiska och närproducerade livsmedel.

Klicka dig in på:
ekolivs.se

 

 

 

 

 

 

 

Local Food Nodes

 

Local Food nodes är ett digitalt verktyg för att hitta lokalproducerad mat och köpa direkt från producenterna. Skapa ett användarkonto, hitta lokala utlämningsplatser som passar dig och börja botanisera bland tillgänglig mat. Förboka sedan mat direkt från dina lokala producenter och hämta upp den på givna tider och platser.

Klicka dig in på:
localfoodnodes.org

 


Tipsa oss gärna om fler sätt att handla stadsodlat och närodlat, skriv till: info[at]stadsodlingmalmo.se