Stadsjord Gbg

Stadsodling i omvärlden

Det finns många bra exemplar av aktiviteter utanför Malmö av stadsodling och samarbete med de lokala borna. Detta är bara ett exempel, fler finns bland länkarna. Om du vill tipsa om ett bra exempel som vi kan ta upp här så hör gärna av dig!

Stadsjord i Göteborg

Stadsjord i Göteborg är en rörelse som arbetar med engagemang kring miljöfrågor och hållbar livsmedelsproduktion i en liten skala. Det började 2007 och i 2009 tre grisar var införskaffades för att böka upp gräsmattan i Högsbo. Grisarna bodde där i 2 år och hann bli rikskändisar som de första jordbrukssvinen i Göteborg sedan andra världskriget. Kyrkans personal och ett 20 tal volontärer tog hand om den dagliga skötseln. Odlingen, både i pallkragar och i marken började på kyrkans mark. Odlingen har blivit en oas i området och har populär stöd från borna i Högsbo. Sedan de första åren har grisarna flyttat runt till andra platser i Göteborg för att förvandla gräsmattor till gräs-fri, gödslad odlingsmark.

Stadsjord har också utvecklat och har nu projekt på gång i olika delar av Göteborg. Till exempel i en sly-beväxt glugg mellan 2 hus har Stadsjord gjort någonting roligt och unik. De har skapad en byggställningsodling i 4 våningar med matväxter, bin, och getter som klättrade överallt och åt upp slyet.

För mer information besöka deras hemsida:
www.stadsjord.se