fotograf Lina Hirsch

Workshop om CSA i Budapest

Ellinor Lindahl och Lina Hirsch från odlingskooperativet Concrete Farming fick chansen att resa till Ungern för att delta på workshop och studiebesök om CSA (community supported agriculture). Här berättar de om sin resa:

fotograf Lina Hirsch

 

I slutet av maj hade vi glädjen att vara två av de fyra deltagarna som fick representera Malmö på en konferens med workshop och studiebesök i och utanför Budapest, Ungern. Detta ingår i ett samarbetsprojekt (Grundtvig) mellan flera europeiska länder, vilket betydde att såväl Polen, Tjeckien, Kroatien, Italien, Tyskland, Ungern och Sverige var representerade. Vi började vår resa med att åka över sundet och resan gick sedan vidare med tåg genom stora delar av Europa. Härligt att åka miljövänligt och njuta av utsikten, dessutom hann vi med ett besök till Berlins botaniska trädgård, mellan två tågbyten, på väg ner!

Under helgen fick vi dels lära oss mer om initiativ från Budapest som relaterade till CSA (Community Supported Agriculture), delta i diskussions workshops och besöka odlare. Initiativen vi fick träffa var:

–       En fair trade affär, Zoldbolt (www.zoldbolt.hu)
–       Grönsaksboxar för hemleverans (www.nekedterem.hu)

Kvällen avslutades med ett besök och middag hos Szatyrbolt, den första inköpsgruppen i Ungern.

På lördagen åkte vi till en ö mitt i Donau för att besöka två olika gårdar med odling. På den första gården, Szigetmonostor Biokert, deltog vi i en familjedag, där vi visades rfotograf Lina Hirschunt i odlingen, hjälpte till på fälten och sedan åt lunch.  Odlingen drevs av en ganska nyutbildad bonde som gått över från att odla få grönsaker i större skala av till att skapa ett system med prenumeration av grönsakslådor som du som prenumerant kommer till odlingarna och skriver under på och får uppdateringar om. Lådorna levereras till en hämtplats nära medlemmarna, som exempelvis en parkeringsplats och odlaren finns på plats för att besvara frågor.

Nästa odling, Haromkaptar Biokert, var en utökad trädgårdsodling driven av en äldre biolog och hennes dotter. Deras prenumeranter hade förälskat sig i de lådorna som var speciellt för barn, barns första mat, och sedan hade efterfrågan ökat, men givetvis fanns många typer av lådor.

fotograf Lina Hirsch

 

 

Precis när vi kommit in i växthuset för att titta på paprikorna, ser vi hur en storm närmar sig och snart förvandlas regn till centimeterstora hagelkulor som skjuter ner från himlen mot nyutsatta tomatplantor.

Vår värdinna, Dianne, bad mot himlen och kunde inte hålla tårarna. Efter en väntan såg vi att det inte var helt förödande. Snart satt vi alla och rensade sockerärtor, back efter back.

 

 

Dessa två gårdar ingår i det system som kallas CSA – Community Supported Agriculture. Det är gårdar där odlare och konsumenter delar fördelar och risker med odlingen och kommunicerar om de grönsaker och produkter som producenten producerar. Det är ett sätt för konsumenter att lära sig mer om vad maten kommer ifrån och att stödja lokala producenter. Den första bonden vi träffade såg till att be om hjälp under förra sommarens översvämningar, och kanske skrev Dianne i sitt nyhetsbrev till CSA medlemmarna, att tomatskörden kanske inte blir som vanligt i år, nu efter hagelstormen. Men samtidigt finns ju glädjebud, som att jordgubbarna snart är klara. Detta ger givetvis alla mer inblick och framförallt kan det ge en ökad och uppdaterad förståelse av vad som händer på de fält där grönsakerna och frukten kommer ifrån.

Att resa med tåg innebar trevliga utflykter även på väg hem. Innan vårt tåg avgick från Budapest hann vi besöka en etablerad kvartersodling, Leonard, som tyvärr var stängd. Trädgården var rejält instängslad med taggtråd och ingen odlare med nyckel var på plats.

fotograf Lina Hirsch

Några meter därifrån stötte vi på en ny kvartersodling där aktiviteten sprudlade. De trevliga odlarna vi träffade berättade att den nya gemensamhetsodlingen hade startats av människor som bor i kvarteret och som fått tillåtelse av en byggherre att odla på marken i väntan på byggstart. Invigningen skulle ske en vecka senare och de var i full gång med att förbereda odlingsbäddar och att bygga möbler till platsen.

fotograf Lina Hirsch

 

Efter ett givande och intensivt besök i ett 35-gradigt Budapest hoppade vi på tåget hem fulla av inspiration. Förutom de initiativ vi mött var en stor inspirationskälla de samtal vi under helgen hade med deltagare från hela Europa: odlare och medlemmar i CSA kooperativ. I Europa har arbetet med CSA kommit långt och vi ser fram emot att vara med och driva utvecklingen framåt även i Sverige!

Sommarhälsningar
/Ellinor Lindahl och Lina Hirsch
Concrete farming

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.