Barnens odling främjar trygghet i Herrgården

Vinplantor, kvitten, tomater och kryddväxter. Allt verkar trivas i rabatterna på gårdarna i Rosengårdsområdet Herrgården i Malmö. Med 250 kvadratmeter odlade rabatter är projektet störst i sitt slag i Sverige, och ger både mat till de boende och en chans för barnen att på ett praktiskt sätt lära sig om odling.

– Först måste man göra så här med den så att den kan växa, säger Valda Mohammed och klämmer till rötterna på en planta som hon just ska plantera. På gårdarna som kallas för Herrgården i Rosengård är det grönt och frodigt i varenda rabatt. Det är hyresbolaget MKB som i samarbete med föreningen Odla i stan driver ett projekt där de odlar tillsammans med de boende. Vissa rabatter är privata och sköts av enskilda boende, men de flesta sköts gemensamt och kan skördas av alla.

Foto: Wagma Omar
Foto: Wagma Omar

– Det är framför allt kryddor och de vanligaste grönsakerna som vi odlar, en del blommor och marktäckare. Och så har vi satt mycket bärbuskar, allt från hallon och vinbär till mullbär, aronia och kvitten. Vi har varit runt och frågat de boende vad de är intresserade av, säger Göran Larsson, trädgårdsmästare inom projektet.

Ett par gånger i veckan är han här och ser efter odlingarna, har med sig nya plantor och plockar fram vattenslangen. Några flickor samlas omkring honom så fort han dyker upp och frågar vad de ska plantera idag. En del har varit med sedan det första spadtaget, andra kommer förbi någon enstaka gång.

” Det är mycket finare på gårdarna nu, mindre skräp och nästan ingen skadegörelse

Valda Mohammed gräver ett hål för att sätta ner en planta, och skriker till när en glänsande mask kryper ner i jorden.
– De är så äckliga och slajmiga! säger hon.
När det är dags att vattna kopplar barnen vant in slangen i den väggfasta kranen.
– Tjejerna är jätteduktiga, de kan hela processen nu, säger Göran Larsson.

Snart har de tröttnat på att vattna jorden och börjar att spruta på varandra och bråka om vems tur det är att vattna. Göran Larsson skapar ett tillfälligt lugn genom att låtsas plantera en av tjejerna.
– Det här har jag längtat efter att få göra hela sommaren. Titta vad snabbt du växte, säger han och öser jord över hennes fötter.

Foto: Paula Rooth
Foto: Paula Rooth

Odlingarna täcker 250 kvadratmeter på två gårdar och är de största av sitt slag i Sverige. Årets odling är ett experiment för att se hur det funkar att odla i så här stor skala tillsammans med de boende, och hittills är resultatet bara positivt, menar Göran Larsson.
– Det är mycket finare på gårdarna nu, mindre skräp och nästan ingen skadegörelse. I början blev plantorna upprivna av att barnen lekte i rabatterna, men nu har de rotat sig och är mer tåliga.
Han tror att folk drar sig för att förstöra något som de vet att deras kompisar, syskon och föräldrar varit med och odlat.
MKB har valt att satsa hela sin budget för rabatterna på projektet, och är hårda med att de inte tolererar någon skadegörelse.
– Om de kommer på någon med att förstöra så blir det en varning hos hyresvärden direkt, och det funkar, säger Göran Larsson.

I september planerar föreningen för en skördefest på gårdarna, där de ska njuta av allt som har odlats. Odla i stan startade sin verksamhet under namnet Barn i stan 2011, då de odlade främst i området Seved. Göran Larsson har märkt att det är skillnad på folks inställning till odlingen i de två områdena.
– Där handlade det till stor del om det sociala, att träffas och göra något tillsammans. För de vuxna här är det maten som är det viktiga, att kunna producera sina egna kryddor och grönsaker. Det blir billigare och man vet vad man får. För barnen är det i första hand det praktiska arbetet kring odlingen som lockar, menar han.
– De tycker att det är spännande att stoppa ner saker i jorden och se hur det växer.

Bild_Foreningssidan_29_aug_2014Odlingar i stan
Föreningen Odla i stan kallar sig för kvartersträdgårdsmästare, och vill inspirera stadsbor att börja odla ekologiskt i sin närmiljö. Förutom odlingarna i Rosengård så är de engagerade i odlingsprojekt i Lindängen, Augustenborg, Seved, Slottsträdgården och Enskifteshagen.
Odla i stan är projektledare för en utställning där barn från fem Malmöskolor har fått odla och berätta om sina tankar kring mat och odling. 29 augusti och 2 september, klockan 9-12 är det skördefest på gården bakom Kommendanthuset, Malmö Museum.

Text: Paula Rooth

Artikeln är tidigare publicerad i Skånes Fria Tidning, 29 augusti 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.