Bönderna kommer till stan!

Bondens egen marknad

Lördagen den 24 maj var premiären för årets första Bondens egen marknad i Malmö. Marknaden där småskaliga bönder säljer sina egna närproducerade varor på Drottningtorget i Malmö.malmobonder2013

Konceptet kommer från Farmers market som startade i USA på 70-talet. Sedan 2001 finns marknaden i Malmö. Ett tiotal producenter har ställt fram sina produkter på borden på Drottningtorget. Det är honung, sparris, färskpotatis, ost, bröd, sallad, kött, fisk, marmelad, äppelmust, jordgubbar, tomatplantor och mer ändå!

 

Lina från Linas och binas har haft sin verksamhet i ca 5 år och är i år med för första gången på Bondens egen marknad i Malmö. De säljer bland annat sin ekologiska honung och äppelmust som tillverkas på Österlen.Linas och binas bondens marknad 24 maj 2014

Vad är det som gör att ni vill vara med på Bondens marknad?
– Här möter jag kunderna direkt och får möjlighet att berätta tanken bakom våra produkter och varför vi väljer att odla ekologiskt, säger Lina. I den ekologiska honungsproduktionen använder vi oss inte av kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa de kvalster som finns hos nästan alla bin. Istället använder vi bland annat oxalsyra eller myrsyra.

Linas och binas planerar att vara med på alla 11 marknadstillfällen i vår, höst och jul. Förhoppningen är att fler kunder ska få smak på deras produkter och att nöjda kunder återkommer.

 

Jenny Nilsson bedriver tillsammans med sin man Dammstorps handelsträdgård och en ekologisk äppelodling i Malmö. Hon är också ny kontaktperson i den ideella förening som driver Bondens marknad i Malmö.Jenny och Jörgen Dammstorp

Varför en egen marknad?
– För att få konsumenterna att uppmärksamma den lokalproducerade maten. Och för att bönderna ska få lite större del av vinsten. Här går varorna direkt från jord till bord, från producent till konsument.

Hur har intresset sett ut under de år du varit med?
– Jag har varit med i 10 av de 14 år som Bondens egen marknad har funnits i Malmö och intresset har alltid varit stort här. Min uppfattning är att både bönder och kunder verkligen uppskattar den direkta kontakten. Det är mycket värt att kunna fråga om odlingstekniker eller djurskydd. Och får en bonde på marknaden många frågor om en viss grönsak så kanske bonden vågar utveckla sitt sortiment och odla det nästa år.

Vad är nästa steg för bondens marknad?
– Visst vore det roligt om det fanns Bondens egen marknad i fler städer i Skåne! Istället för att ha flera producenter med samma vara som konkurrerar kan fler marknader skapas. Vi får också ofta höra att vi borde starta en saluhall som är öppen hela året.  Problemet, som inte alla konsumenter inser, är att våra närproducerade varor är säsongsberoende. Hallon finns inte året runt i Malmö. Men en Bondens egen matkasse vore ju kul att kunna erbjuda prenumeration på. Verkligheten är dock att bönder har väldigt mycket att göra och lite tid att driva sådana saker. Här finns det plats för entreprenörer och driftiga personer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.