Stadsodling i matöknen

Fredrik Björk skriver om intryck från Rochester (USA), återpublicerat från forskningsbloggen blogg.mah.se/siforsk/:

Stadsodling har haft en stark utveckling i Nordamerika under det senaste decenniet. Orsakerna är flera, men tydligt är att man framför allt talar om stadsodling i förhållande till frågor om fattigdom, matsäkerhet (“food security”) och kunskap.

Fattigdomsfrågorna är de som kanske varit allra mest på agendan. Stadsodlingen kommer in genom att skapa möjligheter för människor med små eller inga medel att få tillgång till livsmedel. Såväl i Kanada som i USA är det vanligt med “Food banks”, institutioner som delar ut mat till fattiga. I flera fall finns stadsodlingsinitiativ som är kopplade till dessa för att bidra till att den mat som delas ut också är varierad och näringsrik. En annan, kopplad aspekt, är frågor om matsäkerhet, med vilket jag här avser tillgång till mat. Även detta kan sägas vara en aspekt av fattigdom och klassfrågor – men också om stadsplanering och segregation. Konkret kan det handla om att det i fattigare områden inte finns livsmedelsbutiker i någon större utsträckning, och att städerna här är byggda för att man skall köra bil – vilket man kanske inte har råd med om man är fattig. En konsekvens är att man får områden som lokala aktivister kallar “food deserts” (matöknar). I dessa fall kan stadsodlingsinitiativ tillsammans med exempelvis community supported agriculture (CSA) och även utveckling av lokala marknader (typ farmers markets) öka tillgången på livsmedel.

Ett sådant exempel är Westside Farmers Market som är ett lokalt initiativ av boende och lokalt föreningsliv.

Bild från Westside Farmers Markets hemsida – i mitten Lisa Barker som leder Seed Folks

Personerna på bilden kommer från organisationen Seed Folks, som också driver en mindre butik som fungerar som social mötesplats framför allt för ungdomar. Man driver också olika typer av stadsodlingsprojekt där just kunskapsutveckling står i centrum – kunskap om ekologi, mat, hälsa och även om de större politiska och ekonomiska sammanhangen kring mat.

En av organisationerna som Seed Folks samarbetar med är In the city/Off the grid, (ICOG), som driver ett hydroponiskt växthus i en annan del av Rochester. Ungdomar från ett av Seed Folks projekt hjälpte under våren och försommaren till att bygga själva växthuset, som nu producerar ansenliga mängder grönsaker vilka levereras till ett intilliggande kafé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På bilden förklarar Josiah det nya systemet man håller på att bygga upp där även fiskodling ingår. Än så länge har man bara haft ett fåtal fiskar, men inför våren kommer modellen att byggas upp gradvis. Organisationen är kooperativ, och beskriver sin mission på följande sätt:

We started ICOG for one reason: our current system of living is broken and we will not survive unless we change the way we use our natural and human resources.  This means building communities where we can work collaboratively to responsibly use our resources and talents.  It means building systems that allow people to thrive in a more just, and sustainable urban environment where healthy, affordable food and housing can be found in abundance.  All of us at ICOG have chosen to dedicate our time and effort to local projects that strengthen community collaboration and improve access to good homes an good food.

Fredrik Björk, återpublicerat från http://blogg.mah.se/siforsk/2014/11/12/stadsodling-i-matoknen/

Odling över gränser!

Annette Larsson är projektledare för ”Odling över gränser”. Här berättar hon om projektet.

Vi är inte ensamma

Nä, vi är inte ensamma om det – att titta på all stadsodling runt omkring oss. Och nä, vi är inte ensamma om att vilja hitta nya former för detta. MEN vi är lite ensamma om att ha startat ett projekt med innovationsvinkel för att komma lite längre i detta arbete.

Odling över gränser i BerlinPå initiativ av Stadsområdesförvaltning Norr drivs nu ett Vinnovastött planeringsprojekt för att utforska vilka strukturer och stöd som behövs för hållbar stadsodling. Projektet kallar vi Odling över gränser – vi vill bjuda in brett för att få bästa förankring och goda relationer.  I projektgruppen ingår folk från flera av stadens förvaltningar, från högskola och universitet och från ideella sektorn. Tillsammans försöker vi se hur ”läget” är för tillfället, resonera med många aktörer om vad som behövs och vad som inte behövs, och kanske var man kan hitta det som behövs.

Hittills ser vi att engagemanget är stort – och växande. Vi har tittat på andra städer, vi har besökt Lund, Göteborg, Berlin och faktiskt även Paris. Vi kan nicka i viss mån igenkännande, och ibland bli lite mer paffa över ovanliga villkor för att det ska bli stadsodling.

Innan året är slut räknar vi med att ha ett slags modell över hur Malmö kan gå vidare med stadsodling – kommunen tillsammans med många andra aktörer!

Odling över gränser i Berlin
Projektet besöker stadsodlingar i Berlin

 

 

Bildextra: Så var Stadens skafferi

Stort intresse när Stadsbruk och Folkets Park bjöd in till matmarknaden Stadens skafferi – så här såg det ut!

Inslag i Sydnytt: ”Sprakande matfärger mitt i stan”

[facebook url=”https://www.facebook.com/stadsbrukmalmo/posts/713635078724021″]

[facebook url=”https://www.facebook.com/TaporiTiffins/posts/660543747394274″]

Stadens skafferi genomfördes 11 oktober 2014.

Barnens odling främjar trygghet i Herrgården

Vinplantor, kvitten, tomater och kryddväxter. Allt verkar trivas i rabatterna på gårdarna i Rosengårdsområdet Herrgården i Malmö. Med 250 kvadratmeter odlade rabatter är projektet störst i sitt slag i Sverige, och ger både mat till de boende och en chans för barnen att på ett praktiskt sätt lära sig om odling.

– Först måste man göra så här med den så att den kan växa, säger Valda Mohammed och klämmer till rötterna på en planta som hon just ska plantera. På gårdarna som kallas för Herrgården i Rosengård är det grönt och frodigt i varenda rabatt. Det är hyresbolaget MKB som i samarbete med föreningen Odla i stan driver ett projekt där de odlar tillsammans med de boende. Vissa rabatter är privata och sköts av enskilda boende, men de flesta sköts gemensamt och kan skördas av alla.

Foto: Wagma Omar
Foto: Wagma Omar

– Det är framför allt kryddor och de vanligaste grönsakerna som vi odlar, en del blommor och marktäckare. Och så har vi satt mycket bärbuskar, allt från hallon och vinbär till mullbär, aronia och kvitten. Vi har varit runt och frågat de boende vad de är intresserade av, säger Göran Larsson, trädgårdsmästare inom projektet.

Ett par gånger i veckan är han här och ser efter odlingarna, har med sig nya plantor och plockar fram vattenslangen. Några flickor samlas omkring honom så fort han dyker upp och frågar vad de ska plantera idag. En del har varit med sedan det första spadtaget, andra kommer förbi någon enstaka gång.

” Det är mycket finare på gårdarna nu, mindre skräp och nästan ingen skadegörelse

Valda Mohammed gräver ett hål för att sätta ner en planta, och skriker till när en glänsande mask kryper ner i jorden.
– De är så äckliga och slajmiga! säger hon.
När det är dags att vattna kopplar barnen vant in slangen i den väggfasta kranen.
– Tjejerna är jätteduktiga, de kan hela processen nu, säger Göran Larsson.

Snart har de tröttnat på att vattna jorden och börjar att spruta på varandra och bråka om vems tur det är att vattna. Göran Larsson skapar ett tillfälligt lugn genom att låtsas plantera en av tjejerna.
– Det här har jag längtat efter att få göra hela sommaren. Titta vad snabbt du växte, säger han och öser jord över hennes fötter.

Foto: Paula Rooth
Foto: Paula Rooth

Odlingarna täcker 250 kvadratmeter på två gårdar och är de största av sitt slag i Sverige. Årets odling är ett experiment för att se hur det funkar att odla i så här stor skala tillsammans med de boende, och hittills är resultatet bara positivt, menar Göran Larsson.
– Det är mycket finare på gårdarna nu, mindre skräp och nästan ingen skadegörelse. I början blev plantorna upprivna av att barnen lekte i rabatterna, men nu har de rotat sig och är mer tåliga.
Han tror att folk drar sig för att förstöra något som de vet att deras kompisar, syskon och föräldrar varit med och odlat.
MKB har valt att satsa hela sin budget för rabatterna på projektet, och är hårda med att de inte tolererar någon skadegörelse.
– Om de kommer på någon med att förstöra så blir det en varning hos hyresvärden direkt, och det funkar, säger Göran Larsson.

I september planerar föreningen för en skördefest på gårdarna, där de ska njuta av allt som har odlats. Odla i stan startade sin verksamhet under namnet Barn i stan 2011, då de odlade främst i området Seved. Göran Larsson har märkt att det är skillnad på folks inställning till odlingen i de två områdena.
– Där handlade det till stor del om det sociala, att träffas och göra något tillsammans. För de vuxna här är det maten som är det viktiga, att kunna producera sina egna kryddor och grönsaker. Det blir billigare och man vet vad man får. För barnen är det i första hand det praktiska arbetet kring odlingen som lockar, menar han.
– De tycker att det är spännande att stoppa ner saker i jorden och se hur det växer.

Bild_Foreningssidan_29_aug_2014Odlingar i stan
Föreningen Odla i stan kallar sig för kvartersträdgårdsmästare, och vill inspirera stadsbor att börja odla ekologiskt i sin närmiljö. Förutom odlingarna i Rosengård så är de engagerade i odlingsprojekt i Lindängen, Augustenborg, Seved, Slottsträdgården och Enskifteshagen.
Odla i stan är projektledare för en utställning där barn från fem Malmöskolor har fått odla och berätta om sina tankar kring mat och odling. 29 augusti och 2 september, klockan 9-12 är det skördefest på gården bakom Kommendanthuset, Malmö Museum.

Text: Paula Rooth

Artikeln är tidigare publicerad i Skånes Fria Tidning, 29 augusti 2014.

fotograf Lina Hirsch

Workshop om CSA i Budapest

Ellinor Lindahl och Lina Hirsch från odlingskooperativet Concrete Farming fick chansen att resa till Ungern för att delta på workshop och studiebesök om CSA (community supported agriculture). Här berättar de om sin resa:

fotograf Lina Hirsch

 

I slutet av maj hade vi glädjen att vara två av de fyra deltagarna som fick representera Malmö på en konferens med workshop och studiebesök i och utanför Budapest, Ungern. Detta ingår i ett samarbetsprojekt (Grundtvig) mellan flera europeiska länder, vilket betydde att såväl Polen, Tjeckien, Kroatien, Italien, Tyskland, Ungern och Sverige var representerade. Vi började vår resa med att åka över sundet och resan gick sedan vidare med tåg genom stora delar av Europa. Härligt att åka miljövänligt och njuta av utsikten, dessutom hann vi med ett besök till Berlins botaniska trädgård, mellan två tågbyten, på väg ner!

Under helgen fick vi dels lära oss mer om initiativ från Budapest som relaterade till CSA (Community Supported Agriculture), delta i diskussions workshops och besöka odlare. Initiativen vi fick träffa var:

–       En fair trade affär, Zoldbolt (www.zoldbolt.hu)
–       Grönsaksboxar för hemleverans (www.nekedterem.hu)

Kvällen avslutades med ett besök och middag hos Szatyrbolt, den första inköpsgruppen i Ungern.

På lördagen åkte vi till en ö mitt i Donau för att besöka två olika gårdar med odling. På den första gården, Szigetmonostor Biokert, deltog vi i en familjedag, där vi visades rfotograf Lina Hirschunt i odlingen, hjälpte till på fälten och sedan åt lunch.  Odlingen drevs av en ganska nyutbildad bonde som gått över från att odla få grönsaker i större skala av till att skapa ett system med prenumeration av grönsakslådor som du som prenumerant kommer till odlingarna och skriver under på och får uppdateringar om. Lådorna levereras till en hämtplats nära medlemmarna, som exempelvis en parkeringsplats och odlaren finns på plats för att besvara frågor.

Nästa odling, Haromkaptar Biokert, var en utökad trädgårdsodling driven av en äldre biolog och hennes dotter. Deras prenumeranter hade förälskat sig i de lådorna som var speciellt för barn, barns första mat, och sedan hade efterfrågan ökat, men givetvis fanns många typer av lådor.

fotograf Lina Hirsch

 

 

Precis när vi kommit in i växthuset för att titta på paprikorna, ser vi hur en storm närmar sig och snart förvandlas regn till centimeterstora hagelkulor som skjuter ner från himlen mot nyutsatta tomatplantor.

Vår värdinna, Dianne, bad mot himlen och kunde inte hålla tårarna. Efter en väntan såg vi att det inte var helt förödande. Snart satt vi alla och rensade sockerärtor, back efter back.

 

 

Dessa två gårdar ingår i det system som kallas CSA – Community Supported Agriculture. Det är gårdar där odlare och konsumenter delar fördelar och risker med odlingen och kommunicerar om de grönsaker och produkter som producenten producerar. Det är ett sätt för konsumenter att lära sig mer om vad maten kommer ifrån och att stödja lokala producenter. Den första bonden vi träffade såg till att be om hjälp under förra sommarens översvämningar, och kanske skrev Dianne i sitt nyhetsbrev till CSA medlemmarna, att tomatskörden kanske inte blir som vanligt i år, nu efter hagelstormen. Men samtidigt finns ju glädjebud, som att jordgubbarna snart är klara. Detta ger givetvis alla mer inblick och framförallt kan det ge en ökad och uppdaterad förståelse av vad som händer på de fält där grönsakerna och frukten kommer ifrån.

Att resa med tåg innebar trevliga utflykter även på väg hem. Innan vårt tåg avgick från Budapest hann vi besöka en etablerad kvartersodling, Leonard, som tyvärr var stängd. Trädgården var rejält instängslad med taggtråd och ingen odlare med nyckel var på plats.

fotograf Lina Hirsch

Några meter därifrån stötte vi på en ny kvartersodling där aktiviteten sprudlade. De trevliga odlarna vi träffade berättade att den nya gemensamhetsodlingen hade startats av människor som bor i kvarteret och som fått tillåtelse av en byggherre att odla på marken i väntan på byggstart. Invigningen skulle ske en vecka senare och de var i full gång med att förbereda odlingsbäddar och att bygga möbler till platsen.

fotograf Lina Hirsch

 

Efter ett givande och intensivt besök i ett 35-gradigt Budapest hoppade vi på tåget hem fulla av inspiration. Förutom de initiativ vi mött var en stor inspirationskälla de samtal vi under helgen hade med deltagare från hela Europa: odlare och medlemmar i CSA kooperativ. I Europa har arbetet med CSA kommit långt och vi ser fram emot att vara med och driva utvecklingen framåt även i Sverige!

Sommarhälsningar
/Ellinor Lindahl och Lina Hirsch
Concrete farming

Odling i vatten

Nette från Studiefrämjandet (och medarbetare i projektet Grönsakslandet) besökte SEA-U när de hade öppet hus den 7 maj.

Där kunde man bland annat titta på odlingar i vatten som en grupp under ledning av Niklas Hjelm visade upp. Gruppen startade en studiecirkel i samarbete med Studiefrämjandet under hösten 2013. De fick möjlighet att vara i SEA-U:s lokaler på Skeppsbron (gamla Svävarterminalen). Där har de sedan experimenterat med olika sätt att odla i vatten.

Vid vårens utställning gavs prov på sallad odlad med eller utan syresatt vatten och man kunde se skillnaden. Där var också chiliplantor som hade lite olika förutsättningar samt örter och sallader i fönsterodling.
 
För att läsa mer om gruppen och ta del av deras studiecirkel kan du gå in på hemmaodlat.se. 

hemmaodlat sea U 2hemmaodlat sea U

 

Bönderna kommer till stan!

Bondens egen marknad

Lördagen den 24 maj var premiären för årets första Bondens egen marknad i Malmö. Marknaden där småskaliga bönder säljer sina egna närproducerade varor på Drottningtorget i Malmö.malmobonder2013

Konceptet kommer från Farmers market som startade i USA på 70-talet. Sedan 2001 finns marknaden i Malmö. Ett tiotal producenter har ställt fram sina produkter på borden på Drottningtorget. Det är honung, sparris, färskpotatis, ost, bröd, sallad, kött, fisk, marmelad, äppelmust, jordgubbar, tomatplantor och mer ändå!

 

Lina från Linas och binas har haft sin verksamhet i ca 5 år och är i år med för första gången på Bondens egen marknad i Malmö. De säljer bland annat sin ekologiska honung och äppelmust som tillverkas på Österlen.Linas och binas bondens marknad 24 maj 2014

Vad är det som gör att ni vill vara med på Bondens marknad?
– Här möter jag kunderna direkt och får möjlighet att berätta tanken bakom våra produkter och varför vi väljer att odla ekologiskt, säger Lina. I den ekologiska honungsproduktionen använder vi oss inte av kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa de kvalster som finns hos nästan alla bin. Istället använder vi bland annat oxalsyra eller myrsyra.

Linas och binas planerar att vara med på alla 11 marknadstillfällen i vår, höst och jul. Förhoppningen är att fler kunder ska få smak på deras produkter och att nöjda kunder återkommer.

 

Jenny Nilsson bedriver tillsammans med sin man Dammstorps handelsträdgård och en ekologisk äppelodling i Malmö. Hon är också ny kontaktperson i den ideella förening som driver Bondens marknad i Malmö.Jenny och Jörgen Dammstorp

Varför en egen marknad?
– För att få konsumenterna att uppmärksamma den lokalproducerade maten. Och för att bönderna ska få lite större del av vinsten. Här går varorna direkt från jord till bord, från producent till konsument.

Hur har intresset sett ut under de år du varit med?
– Jag har varit med i 10 av de 14 år som Bondens egen marknad har funnits i Malmö och intresset har alltid varit stort här. Min uppfattning är att både bönder och kunder verkligen uppskattar den direkta kontakten. Det är mycket värt att kunna fråga om odlingstekniker eller djurskydd. Och får en bonde på marknaden många frågor om en viss grönsak så kanske bonden vågar utveckla sitt sortiment och odla det nästa år.

Vad är nästa steg för bondens marknad?
– Visst vore det roligt om det fanns Bondens egen marknad i fler städer i Skåne! Istället för att ha flera producenter med samma vara som konkurrerar kan fler marknader skapas. Vi får också ofta höra att vi borde starta en saluhall som är öppen hela året.  Problemet, som inte alla konsumenter inser, är att våra närproducerade varor är säsongsberoende. Hallon finns inte året runt i Malmö. Men en Bondens egen matkasse vore ju kul att kunna erbjuda prenumeration på. Verkligheten är dock att bönder har väldigt mycket att göra och lite tid att driva sådana saker. Här finns det plats för entreprenörer och driftiga personer!

CCgronsakslandetmalmo

Aquaponics!

Den 15 maj 2014 besökte ett gäng odlingsintresserade Louise Lundberg i Askeröd i hjärtat av Skåne för att lära sig mer om odlingstekniken Aquaponics.

CCgronsakslandetMalmo

 

Aquaponics är en odlingsmetod som kombinerar odling av växter i vatten med fiskodling. Fiskarnas avföring blir med hjälp av mikroorganismer till näring för växterna som renar vattnet som återförs till fiskarna.

Deltagarna på workshop fick prova på att bygga två olika system – ett flytblockssystem där växterna med hjälp av frigolit flyter på vattnet, och ett system där växterna hålls på plats av lecakulor.

CCgronsakslandetmalmo

CCgronsakslandetmalmo

 

Här kan du se och höra Louise som förklarar hur hennes två aquaponicssystem i växthuset fungerar:

Besöket i Askeröd var den sista workshopen som anordnades av projektet Grönsakslandet Malmö innan projektslutet sommaren 2014.

CCgronsakslandetmalmo Vill du veta mer om aquaponics så finns det en hel del
sidor och videos, främst på engelska, att hitta på nätet.
Ut i etern och sök!